TwiLiqhT
[url=http://multioyun.forum.st/profile.forum?mode=registerHipHop kulturu 2 112[/url]
TwiLiqhT
[url=http://multioyun.forum.st/profile.forum?mode=registerHipHop kulturu 2 112[/url]
TwiLiqhT
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TwiLiqhT

VamPiRé
 
AnasayfaKapı*Latest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 HipHop kulturu 2

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
stéphén
ღ°•.♥.•°ღ £N $ÜP£R ÄÐMÍN ღ°•.
ღ°•.♥.•°ღ £N $ÜP£R ÄÐMÍN ღ°•.
stéphén


Mesaj Sayısı : 322
Kayıt tarihi : 03/08/09
Yaş : 31
Nerden : İzmiR

HipHop kulturu 2 Empty
MesajKonu: HipHop kulturu 2   HipHop kulturu 2 EmptySalı Ağus. 04, 2009 10:28 pm

GRAFFiTi

Graffiti kelime olarak eski yunan etimolojisinden kalma graphein = yazma anl***** gelen bir kelimeden türemiş, italyancadan sgraffito günümüze okuma ve söyleme yanlışı olarak graffiti olarak gelmiştir. Grafiti insanlığın varoluşundan beri hüküm sürmektedir. Fransa’daki Lascaux mağaralarında ilk insanların mağara duvarlarına kemikler ve taşlarla kazıdığı resimlere rastlıyoruz. Aynı zamanda ilk insanın stensil ve sprey tekniğini de uyguladığını, renklendirilmiş toz ve kemikler yardımıyla silüetler yaratmasından anlıyoruz. Antik Yunan’da üzerine notlar kazınmış çeşitli kil parçaları bulunmuştur. Pompei’de yapılan kazılarda ise sloganlar, resimler ve müstehcenlik içeren grafiti örneklerine rastlanır.
1904′te tuvalet grafitisine odaklanan ilk dergi Anthropophyteia çıktı.Daha sonra 2. Dünya Savaşı sırasında naziler duvarları yahudilere karşı propoganda aracı olarak kullandılar. Bununla beraber grafiti, protestoları genel halka tanıtmak için direnç hareketlerinde de önemli bir iletişim aracı olarak kullanıldı. Buna örnek olarak 1942′de broşürler ve resimli sloganlar aracılığıyla Hitler ve rejimi hakkında konuşan bir grup almandan oluşan The White Rose’u gösterebiliriz. 1960′lar ve 70′ler deki öğrenci isyanları sırasında protestocular posterler ve boyanmış kelimeler kullandılar.
1980′li yıllarda aktif olarak New York şehrinde ortaya çıktı ve dünyaya yayıldı.Ama geçmişi Taki183 denen bir postacının her gittiği yere imini yazmasına dayanır ve zaman içinde graffiti gelişir.New York’ta trenler duvarlar rengarenk değişik karakterli yazılarla süslendi.İllegal oalrak yapılan bu sanattan New Yorklular hiç memnun olmasalar da graffiti sanatçıları yaptıkları işin keyfini çıkarıyordu fakat daha sonra graffiti sanatçılarının vandal olarak nitelendirlmeye başlamasına neden oldu.
Graffiti zaman içinde Önce Avrupaya daha sonra Asya ülkelerine kadar yayıldı.Writerlar videolar çıkarmaya başladı Wildstyle ve Style Wars gibi videoları şimdi Dirty Handz 3,Bajo Tierra 3 ve Overdose gibi videolar takip etmekte.Bununla da kalmadı sadece graffiti sanatçılarına özel sprey boyalar üretildi,cap diye tabir edilen değişik boyutlarda boya püskürten boya başlıkları üretildi ve graffiti günümüzde düzenlenen graffiti organizasyonlarıyla dünyada ve ülkemizde yayılan bir görsel sanat olarak yoluna devam etmekte.

BREAKDANCE

Break dance, “sokak dansı” olarak da bilinen hiphop kültürüne ait dans türü.
1970′li yılların başında New York kentindeki Afrika kökenli Amerikalı gençlerin hareketlerinden esinlenerek ortaya çıkmıştır. O dönemlerdeki rakip çeteler, birbirlerine üstünlüklerini breakdance yaparak kanıtlamaya çalışmışlardır. En zor hareketleri yapan dansçının üyesi olduğu bu çete, bu sayede o bölgede üstün konuma geçerdi. Günümüzde breakdance daha çok eğlence amaçlı olarak yapılmaktadır.

Bu dansı yapan erkeklere “b-boy” ya da “breakboy”, kızlara ise “b-girl” ya da “break girl” denmektedir. B-boylar 1980′li yıllardan itibaren sadece breakdance yapan gençlere değil DJ’lere ve rapperlara da verilen ad olmuştur. Breakdance kültürü 1980′li yılların başında büyük bir patlama göstermiştir.

B-boy ve B-girl

Kız break dansçılara b-girl, erkeklere b-boy deniyor. Hiphop’a ait bir bölüm değil. Genellikle Break dans yapıyorlar ama bunun yanında elektro boogie, power, modern, techno, lowkick yapanları da görünebilir. Tüm dansları yapmakta Esenler’den Emilyo break dansta Yedikule’den Serdar ve İzmir’den Gizmo Türkiye çapında tanınmakta ve beğenilmektedir. Break dansın tarihine baktığımızda break dans Güney Amerika daha açıkçası Brezilya’dan alınan CAPOEİRA sitilinin Amerikalı sokak çocukları tarafından değiştirilip şu anki sitiline uyarlanmış halidir. Amerikalıların bulmasına rağmen gerek hiphop gerek break dans alanında Almanya dünyanın en iyisi olduğunu gösteriyor. Daha önce de söylediğimiz gibi rock ve hard rock bu ülkede çıkmıştı Almanya için alternatif müzik ve alternatif hayatın merkezi diyebiliriz. Break dans rap müziğinden önce çıktı ilk çıktığı zaman yaptığı stil şuan ki elektro müziğin aynısıydı daha sonra break dans elektro dans ismini aldı bugünün break dansı hiphop ortamında moda olunca bu ismi aldı. Break dansta şu anda yapılması en zor ve en çok uğraşılan hareket olarak airtrack ve airtrackli kombinasyon olarak görüyorum.Çok yozlaşmış olduğunu görüyor belki bu yozlaşmanın nedeni rap’e ait bir bölüm olmamasından kaynaklanıyor olabilir çünkü rapper kişilikte olan insanlar kendi yaşadıkları yerleri ve ortamları fuhuş ort***** çevirmekten kaçınır ve nefret ederler. Eskiden para kazanmak için break dans yapılırdı şu anda ise para verilip yapılıyor çünkü danstan daha çok beceri yarışması spor için yapılıyor. Hatta bazı Hıristiyan ülkelerinde manastırda siyahların break dans yaptıkları göreceksin. Bu break dans olayı bayağı bir yaygınlaştı. Hatta break dans yüzünden hiphop ve rap moda oldu her yerde bu stile uygun elbiseler satılmaya başlandı..!!

MC

Açılımı: Master of Ceremony (seremoni lideri veya orkestra şefi anl***** geliyor.)
Rap’te Şarkı sözünü yazan, şarkıyı söyleyen , rap stilini belirleyen, bass ve ritim ayarını müziğe uyduran kişilere Mc denir.
Mc bölümlere ve yaptığı işlere göre gruplara ayrılır. Mc : Solisttir. Bildiğimiz MC şarkıyı söyler ve rap sitili düzenlemekle hükümlüdür.

DJ

Açılımı: Disk Jokey.
Müzik akışını kontrol eden, parça seçiminde ve parçalar arası geçişlerde uyum sağlamakla görevli kişi.

WRiTER

Writer kelimesinin Türkçe anlamı Çizen, Çizer, Yazan, demektir, hip hop kültürünün dalı olan Graffitide ise , Graffiiti yapan ve çizenler için kullanılan Terimdir…
Nasıl ki Rap yapanlara Mc deniliyorsa, Graffiti yapanlarada Writer deniliyor…
Graffiti sokak sanatı olduğu için Writer’lar da sokak sanatçılarıdır…
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
HipHop kulturu 2
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» HipHop kulturu 1
» punk kültürü
» Punk müziqi ve küLtürü

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
TwiLiqhT :: Rap Tarzı BöLümü :: Rap Hakkında-
Buraya geçin: